21-542 Leśna Podlaska
ul. Bialska 25 Leśna Podlaska
Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek.
Judith Viorst
12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady – niekwestionowanej królowej słodyczy. Mleczna, gorzka, czy biała … jej smak znany jest od wieków. Dziś po czekoladę sięgamy w celu poprawienia nastroju, rozjaśnienia umysłu, dodania sobie energii.
Dzięki badaniom naukowców wiemy, że zawarte w czekoladzie mikroelementy, takie jak magnez, teobromina, żelazo, flawonoidy i fenyloetyloamina w korzystny sposób oddziałują na psychikę człowieka, powodując euforyczne samopoczucie. Jej zapach spowalnia przebieg fal mózgowych i działa uspokajająco. Czekolada jest także doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia. Wykazano w niej również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które odgrywają ważną rolę w spowalnianiu procesów starzenia i zapobieganiu nowotworom i chorobom serca.
Z okazji tego święta Samorząd Uczniowski zorganizował akcję, w której każdy mógł się pochwalić zdjęciami swoich czekoladowych przysmaków.
Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.
21-542 Leśna Podlaska
ul. Bialska 25 Leśna Podlaska